79 blz Tussenevaluatie Actieplan Verbetering Feitenonderzoek door DSP (april 2020, exacte datum onbekend). Ten tijde van de Tussenevaluatie waren er nog geen noemenswaardige verbetering op de werkvloer waarneembaar.

In september 2018 is het Actieplan door de Tweede Kamer goedgekeurd, en vanaf eind 2018 is mevrouw Willemijn Helmich van Helmich Interim Advies (voorheen werkzaam voor de Ketenpartners) als project manager met het Actieplan aan de slag gegaan. Volgens de samenvatting van de Tussenevaluatie Actieplan is tot en met april 2020 “vooral ingezet op landelijke activiteiten van de betrokken organisaties en landelijke (beleids-) instanties.
Daarmee zijn voorbereidingen getroffen en is draagvlak gecreëerd, maar zijn nog beperkt activiteiten ingezet gericht op de werkvloer, in de regio’s. De daadwerkelijke implementatie op de werkvloer zal plaatsvinden in de volgende fase in 2020 en 2021. Dat betekent dat op dit moment resultaten maar heel beperkt kunnen worden verwacht van actiepunten op de werkvloer.” In haar conclusie (par. 6.1.) staat dan ook dat begin 2020 achttien van de eenentwintig acties zijn “opgepakt”, maar slecht drie zijn gerealiseerd, te weten:
(1) de praatplaten: deze zijn gepresenteerd tijdens de kick-off bijeenkomt in Amersfoort op 3 februari 2020. Alhoewel (de afbeeldingen van) de praatplaten dominant aanwezig waren, zijn de uitkomsten van de uitgevoerde pilots en de teksten van de praatplaten op geen enkele wijze besproken. De praatplaten zijn bedoeld om kinderen en ouders te informeren over de jeugdzorgketen, maar worden door vrijwel alle ouderorganisaties als “misleidend” bestempeld. De kick-off bijeenkomst was een beschamende vertoning van Ketenpartners die een paar uurtjes vertier kregen voorgeschoteld.
En twee onderzoeken ten behoeve van actielijn 4, te weten:
(2) JenV voert een tussenevaluatie uit van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen: uitgevoerd en gepubliceerd (Verwey Jonker, 2018): dit “onderzoek” was dus reeds afgerond voordat het Actieplan in werking is getreden;
(3) In opdracht van JenV doet de Universiteit Leiden onderzoek naar de wenselijkheid van de uitbreiding van de formele procespositie en het hoorrecht van de minderjarige in het Nederlandse civiele procesrecht: uitgevoerd en net afgerond (Universiteit Leiden, 2020): deze “actie” is dus uitgevoerd (gerealiseerd) door de Universiteit Leiden, waarvoor dank.
Ook wordt in het rapport melding gemaakt van de 2019 focusgroepen van mevrouw Birgit Rijbroek van het NJI: zie Publicatie 200501 – “Samen werken aan feitenonderzoek; Een studie naar verbeterpunten voor participatie, kwaliteit van feitenonderzoek en rapportage”: Download 20_240705_142529

Download 20DSP-2020-1_240705_142557